Αυτές είναι οι λύσεις για σένα αρχάριε κηπουρέ!

 

– Η ενασχόληση με τα λουλούδια και  με τον κήπο γενικότερα είναι μία εξαιρετικά ευχάριστη, αλλά και ”αγχολυτική” διαδικασία.

Η επαφή με τη φύση, η δημιουργικότητα που αυτή προϋποθέτει αλλά και καλλιεργεί μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στο ν’ αποφορτίζεται η καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να περιποιούμαστε τη γη και να βλέπουμε τον κόπο μας να παίρνει “σάρκα και οστά” – έστω και σε επίπεδο ερασιτέχνη “κηπουρού”. Ιδιαίτερα σημαντικό δε, είναι να φέρουμε και τα παιδιά μας κοντά στην όλη διαδικασία. Η ωφέλεια από την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον είναι ανεκτίμητη.

Μαζέψαμε λοιπόν μία σειρά από βασικές συμβουλές για τον αρχάριο κηπουρό, συμβουλές που μπορούν ν’ αποτελέσουν έναν οδηγό για όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στην κηπουρική:

 

1. Η κηπουρική δεν προϋποθέτει να έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του ένα κομμάτι γη για να το καλλιεργήσει.

Με την κηπουρική μπορεί κάποιος ν’ ασχοληθεί ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού του καθώς πέρα από τα λουλούδια μπορεί να φιλοξενήσει εκεί μυρωδικά όπως δυόσμο ή μαïντανό αλλά ακόμη και …δέντρα. Διάθεση και δημιουργική σκέψη να υπάρχει!

2. Η κηπουρική θέλει …υπομονή.

Χωρίς υπομονή δε γίνεται βέβαια τίποτε στη ζωή όμως ο κανόνας αυτός ισχύει ακόμη περισσότερο στον κήπο. Από τη στιγμή που θα φυτέψουμε κάτι μέχρι την ώρα που θα το δούμε ν’ αποδίδει καρπούς θα περάσει χρόνος και θα παρουσιαστούν προβλήματα. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή κι επιμονή για να τ’ αντιμετωπίσουμε και να πετύχουμε το ποθητό αποτέλεσμα. Άλλωστε, αυτό το ταξίδι είναι μέρος της όλης “μαγείας” της συγκεκριμένης διαδικασίας.

3. Κάθε φυτό έχει τα δικά του μικρά μυστικά.

Προτού αγοράσουμε λοιπόν κάποιο, μελετάμε προσεκτικά τα εξής:

i. Εάν το σημείο του κήπου στο οποίο προορίζεται να τοποθετηθεί, είναι το κατάλληλο για να ευδοκιμήσει το εν λόγω φυτό από άποψη παραγόντων όπως ηλιοφάνεια, αέρας, χώμα, νερό και άλλων σχετικών προϋποθέσεων. Ας θυμόμαστε ότι δεν κάνουν όλα τα φυτά για όλα τα σημεία του κήπου.

ii. Για ποιο ακριβώς σκοπό θέλουμε το συγκεκριμένο φυτό. Εάν θέλουμε ένα όμορφο-πολύχρωμο κήπο τότε επιλέγουμε φυτά με έντονη ανθοφορία. Εάν πάλι θέλουμε κυρίως πρασινάδα, ψάχνουμε φυτά με φύλλα που έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Εάν τέλος θέλουμε καρπούς, αναζητούμε τα καρποφόρα που ταιριάζουν στις συγκεκριμενες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό γιατί εμείς μπορεί να επιθυμούμε π.χ. κεράσια αλλά να μένουμε κοντά στη θάλασσα – όχι ότι καλύτερο δηλαδή για να ευδοκιμήσει μία κερασιά.

4. Ο κήπος θέλει το χώμα του.

Εν αρχή ην το χώμα! Ανάλογα με τα φυτά που θέλουμε να βάλουμε κάνουμε και την ανάλογη επιλογή σε χώμα. Έτσι, άλλο χώμα χρειάζονται π.χ. τα λαχανικά κι άλλο τα λουλούδια. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου χώματος λοιπόν, είναι βασική προϋπόθεση για την ευδοκίμηση των φυτών μας.

5. Ο κήπος θέλει τα εργαλεία του.

Είτε φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στη …βεράντα μας, είτε έχουμε μία έκταση διαθέσιμη για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία. Για τις γλάστρες στο μπαλκόνι, τα πράγματα είναι πιο απλά: ένα καλό κλαδευτήρι, ένα μικρό σκαλιστήρι, μία σπάτουλα, άντε κι ένα ζευγάρι γάντια, είναι μία χαρά.

Όταν όμως μιλάμε για κηπουρική στο χώμα οι απαιτήσεις σε εργαλεία είναι μεγαλύτερες.Έτσι θα χρειαστούν και γάντια και τσάπα και πριόνι και φτυάρι και κάποια ακόμη βασικά πράγματα που θα μας βοηθήσουν στις εργασίες στον κήπο. Πάντως, πρέπει εδώ να τονίσουμε, ότι δεν χρειάζονται υπερβολές όσον αφορά τα χρήματα που θα ξοδέψουμε για τα εργαλεία. Με κάποιες οικονομικές λύσεις μπορούμε να κάνουμε μία χαρά τη δουλειά μας.

6. Ο κήπος θέλει το πότισμά του.

Το πότισμα είναι όντως πολύ σημαντικό για κάθε κήπο. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή ώστε να μην το παρακάνουμε: ας έχουμε κατά νου ότι όπως η …ξηρασία κάνει κακό στα περισσότερα φυτά το ίδιο ισχύει και με το υπερβολικό πότισμα. Άλλωστε, κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό. Έτσι π.χ., η λεμονιά χρειάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες τακτική …ενυδάτωση ενώ η συκιά αντέχει και χωρίς αυτή.

Μία έξυπνη ιδέα δε, είναι να χωρίσουμε τον κήπο μας σε δύο ζώνες: Στο ένα κομμάτι του θα βάλουμε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στη ζέστη και στο άλλο εκείνα που χρειάζονται συχνότερο πότισμα. Αυτό διευκολύνει και στον περιορισμό της κατανάλωσης νερού καθώς μπορούμε να βάλουμε 2 διαφορετικά συστήματα αυτόματου ποτίσματος, προσαρμοσμένα το καθένα στις διαφορετικές ανάγκες της κάθε ομάδας φυτών.

7. Tέλος, δε ξεχνάμε το βασικότερο: Ρωτάμε τους ειδικούς!

Η κηπουρική δεν είναι μία προβλέψιμη εργασία – πόσω μάλλον για τον ερασιτέχνη κηπουρό. Έτσι, ρωτάμε, ψάχνουμε, διαβάζουμε! Το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσουμε τα φυτά μας και τα εργαλεία είναι μία πρώτη βασική πηγή ενημέρωσης. Δε διστάζουμε να ρωτήσουμε λεπτομέρειες για οποιοδήποτε φυτό αγοράσαμε. Ποιό είναι το κατάλληλο σημείο για να φυτευθεί, πότε το κλαδεύουμε, πως το ποτίζουμε κ.ο.κ. Όταν δε, στήνουμε για πρώτη φορά το δικό μας κήπο καλό είναι να παίρνουμε τη συμβουλή κι ενός επαγγελματία γεωπόνου που θα μας καθοδηγήσει στις πρώτες βασικές κινήσεις. Και τέλος το διαδίκτυο, βρίθει από περιεχόμενο για τον κήπο και την κηπουρική. Με μία προσεκτική έρευνα σε αυτό μπορούμε να βρούμε απαντήσεις και λύσεις για τα περισσότερα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν.

praktikesidees.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
National Interest: “Ελλάδα & Τουρκία διεκδικούν νησιά που οι Έλληνες θέλουν 22 ώρες για να φτάσουν”

Γνωστό αμερικανικό περιοδικό

Close